Sinterklaas
De Sint en de Deurdweilers Daeventer.
Vanuit een ver verleden hebben een flink aantal leden van de Deurdweilers al een sterke band met de goedheilig man. Het Sint Nicolaas feest is hun dan ook met de paplepel in gegoten.
Het begin:
Het begon allemaal met de traditionele 5 december intocht in de mooie koekstad, Deventer. Destijds kwam de goedheilig man op 5 december aan, vandaag de dag is dat de zaterdag voor 5 december of zaterdag 5 december. De goedeheiligman komt op de Kapjeswelle aan met zijn stoomboot. Vele kinderen begroeten daar de alom bekende kindervriend met zijn roetveeg pieten. Al meer als 50 jaar wordt Sint Nicolaas daar door 8 Herauten met bazuin geschal over de IJssel aangekondigd.
Deze 8 herauten zijn de link die gelegd kan worden met onze huidige dakkapel. De herauten werden destijds geleverd door de Drum- en Showfanfare Actief, waaruit de leden van het eerste uur hun muzikale roots hebben. Veel van onze oude muziekpieten hebben de rol van Heraut vele jaren met verve bekleed.
Toen wij vele jaren geleden (jaren 80) door een kennis werden gevraagd, om in een Albert Heijn winkel in het westen van het land, de rol van dakkapel op ons te nemen, hoefden we hierover niet lang na te denken. Snel werd het besluit genomen en ijlden we ons naar de andere kant van het land. Gehuld in pietenkledij, die toendertijd geleverd werden door de NOS, begon onze eerste heilige performance. Ook werden wij door de NOS schminksters van een donkere kleur voorzien en werden pietenpruiken ons op het hoofd gezet. Daar kregen wij de smaak te pakken.
In de jaren daarna werden we vaker gevraagd om als dakkapel door het leven te gaan. Het in huren van kleding was niet altijd een succes. De ene keer waren de pakken te klein. Hierdoor zagen de gelovige kinderen onze zwarte hoofden en witte buiken (ja ja, er is niet veel veranderd qua buiken).
Via bekenden konden wij voor ieder lid eigen en mooie zwarte pieten kleding aanschaffen. Een aantal van onze dames hebben wij op een kleine grimeurcursus gestuurd en momenteel kunnen wij een volledig, door de goedheiligman goedgekeurde dakkapel op de benen brengen.
De laatste weken van november en de eerste week van december wordt door ons dan ook verschillende keren de kleurige pakken aangetrokken. We laten ons gewillig (meestal door onze dames) een lekker kleurtje op het gezicht aanmeten. En even daarna klinken onze muzikale pietennoten over menig plein of andere locaties vol goedgelovig jong volk.
Natuurlijk laten wij onze Sint Nicolaas nummers ook weer op de laatste zaterdag op of voor 5 december over de IJssel schallen, om samen met de 8 herauten, de goedheilig man vaste voet te laten zetten op de Kapjeswelle in de koekstad Deventer. En zo is het gehele verhaal weer rond.
Hij zal u met veel genoegen verder informeren.