In memoriam: Frank Mol

Met onbeschrijfelijk veel verdriet delen we aan al onze vrienden van de Deurdweilers en Meedweilers mee dat op 8 januari 2022  onze fantastische en unieke trompettist Frank Mol is overleden. De dienst heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Wij kunnen en willen zijn vaarwel niet simpel afdoen, of met ‘stille trom’, maar met een diep respect voor onze muzikale vriend.

Geschreven door Bjorn Hendriks.

In memoriam; Frank Mol 15-06-1967 / 08-01-2022

November 2021.  Nederland zit nog vol in de corona pandemie, en de Deurdweilers hebben net weer enkele repetities onder condities mogen houden. Ook een enkel optreden mocht weer, en hier keken we dan ook flink naar uit. Ook jij, je was een flinke tijd uit de running om muziek te kunnen maken, maar was weer fit genoeg om mee te kunnen doen. We zagen aan je dat je weer genoot van je cluppie en dat je weer kon bloazen, met een eerste optreden op de Worp in Daeventer.

Bloazen, hoelang al wel niet? Je deed het al vanaf je 13e, sinds ca.1980 bij de Deurdweilers Daeventer. De optredens die we recent hadden liepen weer als vanouds en zijn typische en zo herkenbare trompetspel was er weer.  

Als je door de jaren heen met de band optrad, werd er regelmatig gezegd, dat is toch die band waar Frank Mol in speelt? Een markante en herkenbare persoonlijkheid voor iedereen, en zeer zeker herkenbaar in zijn sound. De Deurdweilers herkende je gewoon aan jouw sound en speelstijl!

We mochten in november 2021 ook nog waardig afscheid nemen van ons oud-lid Hennie van de Kraats.  En daar speelden we met zijn allen. Eerst met enkele nummers, lopend van de parkeerplaats, over het kerkhof naar de Aula. In de aula speelde we ‘When the Saints’, die de avond ervoor nog even bij een optreden in Epse afgestoft werd en natuurlijk mét fameuze trompetsolo van Frank. 

In de aula naast de kist wilde je voorkomen dat de drumsolo in het nummer wellicht op andere zaken dan de snaredrum alleen zou worden gespeeld, en vlug zette je je eigen solo in, slim bedacht! Ook proostten we met elkaar na afloop van deze dienst nog op het leven, en hoopten we met elkaar op een beter muzikaal jaar in 2022.

Niet lang daarna vernemen wij dat je corona hebt opgelopen. En hier gaat het serieus mis.

Je vecht hier heel lang tegen, te lang…….totdat het niet meer ging….. op 8 januari 2022 wordt alles stil.

Wat je hebt betekend voor de vereniging is eigenlijk niet te beschrijven, zoveel. wij willen dit toch graag proberen.  Vele jaren was je muzikaal leider en voorzag je de vereniging van bergen handgeschreven muziek. Ook in de internetcommissie, toen websites nog hot waren, was je goed in het maken van teksten. Je vond dat we muzikaal uitgedaagd moesten worden, en dat leverde soms spannende composities op waar veel van onze blazers de tanden goed op stuk konden bijten. Daar genoot je dan stiekem ook weer van. Onder het mom van 3 stappen vooruit, 2 terug is toch 1 stap gemaakt.

Diverse commissies, waaronder bijvoorbeeld de Kas en controlecommissie moesten gezellige avonden zijn met de nodige hapjes en drankjes en met Carnaval mocht er wel eens wat minder gedronken worden en meer gespeeld, vond je.

Ook muzikaal was je onnavolgbaar. (of een tikje eigenwijs?)  Waar sommige muzikanten nog wel eens de neiging hebben om af te zetten, en een moeilijk stuk even niet willen of kunnen spelen, pakte jij dit er gewoon maar even bij. Een extra bovenstem, een onder stem, derde partij? Geen probleem.  Bladmuziek? Leuk voor anderen, maar niet voor jou.  Je was muzikaal goed onderlegd, had je opleidingen en leermeesters gehad in de jaren voor en tijdens de Deurdweilers, o.a. Actief en het Jachthoornkorps tijdens de dienstjaren. Je ging ook echt voor de muziek. Maar tradities binnen de vereniging buiten de muziek om bijvoorbeeld een nieuwjaarsborrel, kerstborrel, kerstpakket, BBQ, bloemen, kroamschudden en Sinterklaas bij de Deurdweilers vond je ook heel belangrijk.

Trots op je gezin en kinderen was je zeker. Kon je bijvoorbeeld zelf niet tijdens pietenoptredens, dan kwam hulppiet Rick mee op de boot om peternoten te strooien, of Stefan die de pietenboot begeleidde met de reddingsbrigade.  Ook bezorgde je ons eens in de luwte van een steegje een heerlijke borrel, toen de pieten van de boot afstapten.

Edith, je ging vele jaren met ons mee met de carnavalsoptredens.  

En je hebt vele jaren bij de Deurmatten muziek gemaakt op de trombone, Frank hielp de Deurmatten in de beginjaren aan muziek en dat ze ook groots werden.

Met vele autoritjes bracht je de kinderen naar het waterpolo, en probeerde dan altijd het optreden wat we die dag hadden ook nog mee te maken, soms stapte je iets later in bij het optreden, of stopte je iets eerder. Maar je wilde erbij zijn. Omdat je het gewoon te leuk vond. Dat zal soms flink inbreuk op de thuisplanning hebben gegeven, maar jullie hadden het er, met elkaar, voor over.

Je was aanwezig en had een mening! Liet dat ook duidelijk horen, en dat was prettig. Bij afwegingen of keuzes maken binnen de vereniging liet je altijd een andere kant van het verhaal zien. Goed om dat dan ook mee te nemen. Je netwerk bood ook altijd wel potentiële klanten waar we dan een optreden konden verzorgen.

Soms moesten we wel eens goed achter onze oren krabben als je weer een bepaalde scheikundige theorie deelde.  Maar je was betrouwbaar, oprecht, eerlijk, trouw en stabiel! We konden altijd op je rekenen! Geen enkel verzoek was te gek, en afzeggingen bij de secretaris waren er dan ook minimaal.

Op de momenten als er eten bij was, was dat aan jouw goed besteed. De nieuwjaarsrecepties en jaarlijkse barbecue daar liet je je altijd goed gelden. En een glaasje bier? Altijd! Maar liever dronk je thuis nog even een steviger afzakkertje.

Frank, je hebt met heel veel mensen 41 jaar lang muziek mogen maken bij de Deurdweilers in Daeventer en omgeving. We hebben van je genoten in al die honderden optredens die je hebt gedaan. Niets was je te gek of teveel. Je was nog lang niet zover om te willen stoppen, het vlees was nog niet oud en rijp genoeg zei je wel eens. Nu is toch helaas het moment daar, dat de trompet in de koffer zal blijven…..

We gaan je héél, héél erg missen. En dank voor al die trouwe en vele jaren plezier!

Mocht je ooit zover zijn, laat je solo’s dan nog eens horen. Wij zullen je persoonlijkheid en muziek koesteren en hopen veel van jouw stukken nog lang te mogen spelen. Het zal de komende tijd nog wel even leeg en stil blijven uit de linkerhoek van de repetitieruimte……

Het ga je goed. Wij wensen jullie, Edith, Stefan, Rick en de rest van de familie ontzettend veel kracht toe de komende tijd.  

‘Thank you for being a friend!’

Namens al jouw muzikale maten, oud leden en partners van de;

Deurdweilers Daeventer

Bas, Bjorn, Damian, Edwin, Jan, Justin, Mario, Max, Maykel, Peter, Raymond, Remco, Remon, Robert, Roy, Tijs, Ton, Wouter